Strona główna >> Kampery >> Jak przyrządzać posiłki podróżując kamperem?

Jak przyrządzać posiłki podróżując kamperem?

Kiedy już zdecydowaliśmy się na wypożyczenie kampera lub zakup kampera warto przyjrzeć się jego kuchni. Z reguły każdy wypożyczony model posiada lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę gazową przystosowaną do przygotowywania posiłków  w warunkach polowych. Jakie potrawy przyrządzać podróżując kamperem, aby rodzina była zadowolona,  a my nie spędzali całego wolnego czasu w  kuchni?

Jakie produkty zabrać w podróż kamperem?

Kamper powszechne zwany domem na kółkach pozwala nam cieszyć się niezwykłą niezależnością i swobodą podróżowania. Zarówno postój na polu kempingowym, jak i postój na dziko zmusza nas do samodzielnego przygotowania posiłków dla wszystkich kamperowiczów. Taki sposób gotowania to również idealne rozwiązanie, które pomaga zaoszczędzić pieniądze, a  nam kontrolować  produkty, z których gotujemy oraz sposób ich przyrządzania. To, co bezwzględnie powinno znaleźć  się  w naszej lodówce w  kamperze to wszelkiego rodzaju konserwy rybne i mięsne. To także makarony oraz pożywne i bardzo zdrowe kasze. Jeśli dysponujemy większą lodówką zamroźmy w  niej wcześniej kupione mięso, które wykorzystamy do przygotowania tradycyjnego obiadu, grilla lub zupy. Przydatne mogą okazać się różnego rodzaju przetwory z warzyw zwłaszcza poza sezonem. Pamiętajmy również o nabiale i jajkach, które trzymane w  lodówce wykazują długi okres przydatności do spożycia.

Jakie posiłki gotować podróżując kamperem?

Jeżeli  chcemy zaoszczędzić sobie czasu poświęconego na gotowanie warto gotować  w dużych garnkach, zwłaszcza jeśli  gotujemy zupy. Najlepiej gotować zupy pożywne, a  więc krupniki na bazie wcześniej kupionych kasz lub gęste i zawiesiste zupy jarzynowe, które zaopatrzą nas w dużą dawkę witamin oraz pozwolą nam się ogrzać w  chłodne dni. Na dania główne do kampera najlepiej sprawdzają się tzw. dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z  tego, co aktualnie mamy pod ręką. Wystarczy odpowiednio wcześniej  zamarynować i przyprawić mięso, które będzie podstawą dania. Potem już tylko wrzucamy warzywa, na które mamy ochotę oraz makaron, kaszę lub ryż, doprawiamy i podajemy do stołu. W ciepłe dni najlepszym wyjściem i zabawą dla całej rodziny będzie przygotowanie mięsa i warzyw  z pachnącego przyprawami grilla, którego  z łatwością rozpalimy niedaleko kampera.

Udostępnij Tweet